Primele manifestări de teatru în limba română au fost turneele prin Turda ale trupelor Fani Tardini Pascaly şi Petculescu, între anii 1866- 1879. Organizarea statutară a “Meseriaşilor Români” din Turda, în 1883, de către apărătorul cauzei româneşti, dr. Ioan Raţiu a însemnat un îndemn pentru dezvoltarea teatrului în limba română. O primă cronică despre teatrul românesc din Turda apare în anul 1903. În 1922 se înfiinţează societatea “Amicii artelor”, care debutează cu spectacolul “Femeile savante” de Moliere.
Clădirea Teatrului Municipal din Turda (Piața Republicii nr. 52) a fost construită între anii 1902-1904, în stil eclectic, cu elemente arhitecturale de stil Secession, neobaroc și neorococo.
În august 1948 Teatrul Poporului din Cluj a fost transferat la Turda într-o clădire ce datează din perioada 1902-1904 și face parte din centrul istoric al Turzii. Zece ani mai târziu, în 1958, își schimbă numele în Teatrul de Stat din Turda. Așa a luat ființă Teatrul din Turda.
Într-o perioadă de peste jumătate de secol de existență, aici au fost prezentate peste 300 de premiere. Din 1993 au început colaborările internaționale și deplasări peste hotare cu spectacole proprii în Grecia, Franța și Suedia. În repertoriul instituției au fost incluse și piese în premieră națională. Din anul 1999 instituția își schimbă denumirea în Teatrul Municipal Turda. Înca din 1956 artiștii turdeni participă (cu succes) la diferite festivaluri de dramaturgie de nivel național. Unii actori turdeni se fac remarcați și în cinematografia românească (Stela Furcovici, Stelian Stancu).
În anul 2014, Teatrul Municipal Turda a primit o nouă denumire, iar acum se numeşte Teatrul „Aureliu Manea” Turda, în onoarea regretatului regizor Aureliu Manea” . Această iniţiativă de atribuire a unei noi denumiri aduce o identitate autentică instituţiei publice de cultură din Turda, fiind totodată o recunoaştere a valorii personalităţii teatrale a lui Aureliu Manea, regizor al Teatrului de Stat din Turda. Manea reprezintă cea mai frumoasă pagină din istoria teatrului turdean și merită aprecierea întregii comunități turdene pentru realizările sale de excepție în peisajul teatrului românesc. Prin promovarea acestui proiect se dorește a aduce un omagiu regretatului regizor Aureliu Manea pentru întreaga sa carieră artistică și pentru memorabilele spectacole montate pe scena turdeană. Născut la Bucureşti, în 4 februarie 1945, într-o familie de artişti, Aureliu Manea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale“, Bucureşti, în anul 1968, la clasa profesorilor Radu Penciulescu şi Mihai Dimiu. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Sibiu cu piesa Rosmersholm de H. Ibsen.
Regizorul a colaborat cu multe teatre din ţară: Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Municipal din Ploieşti, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ş.a. Dintre spectacolele sale de referinţă amintim: Anotimpurile de Arnold Wesker, Philoctet de Sofocle, Britannicus de Racine, Macbeth şi A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, Pescăruşul de A. P. Cehov, O noapte furtunoasă şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale, O sărbătoare princiară şi Sub clar de lună de Theodor Mazilu. A publicat Energiile spectacolului, eseuri despre ştiinţa regiei, Spectacole imaginare, scrieri despre posibile înscenări shaekespeariene şi Texte regăsite, volum-colecţie de texte originale. Cele trei piese de teatru scrise de Aureliu Manea au fost montate la Teatrul Naţional din Cluj în 2013, sub titlul Trilogia Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.
În anul 1992 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 1999, Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale, acordată de Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.
Din motive de sănătate, Aureliu Manea s-a retras din activitate în anul 1991, la Căminul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos, unde a încetat din viaţă în data de 13 martie 2014.
În perioada 1922-1926-1928, la Turda au loc diferite reprezentaţii valoroase. Ansamblurile de teatru din Bucureşti, Cluj şi Craiova găsesc un climat deosebit în Turda.
În anii 1940-1944, când Turda a devenit oraş de graniţă temporară prin odiosul dictat de la Viena, teatrul românesc cunoaşte o renaştere pentru populaţia din Ardealul de Nord, devenind un centru puternic al refugiaţilor.
Teatrul reprezintă cultura. “O mască râde…o mască plânge” este motto-ul care te întâmpină la intrarea în clădirea teatrului. Este un adevăr că teatrul a devenit o instituţie importantă de cultură. Nu există om care să nu fi călcat măcar o dată pragul acestei instituţii, pentru a participa la diferite manifestaţii de cultură-teatru, muzică, conferinţe, expoziţii.
În societatea noastră modernă, teatrul ocupă un loc distinct, de neînlocuit, pentru că aici omul îşi formează o conduită morală, îşi umple sufletul de frumuseţe, alungă urâtul şi-l critică, se formează vise. De multe ori, prin conţinutul textelor multor piese de teatru, viaţa reală a urcat pe scenă, poveştile au prins viaţă în jocul artiştilor.
Copiii, însoţiţi şi îndrumaţi de dascăli, părinţi , bunici, păşesc sfios, curioşi şi miraţi în lumea mirifică a „castelului” numit teatru. Este deja o tradiţie ca teatrul turdean să ofere premiere deosebite pentru copii.
“Teatrul” nu va putea fi înlocuit de nici un alt mijloc de informare şi cultură. Aici te atrag costumele, machiajul, muzica, luminile rampei şi “lojele” confortabile din pluş.
1925 1931
1940 1951
Astăzi, după 70 de ani de activitate, teatrul oferă spectacole săptămânale atât pentru adulți, cât și pentru copii, și de asemenea, a creat o tradiție a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, un festival de 10 zile.
De-a lungul unei stagiuni teatrale, echipa de actori participă la diferite festivaluri din țară și din străinătate, și prezintă totodată diverse premiere pentru publicul turdean și pentru a menține un repertoriu bogat al Teatrului Aureliu Manea.