CORNEL MIRON

Artistic
Născut în Aiud, Alba, în data de 07.11.1963, a copilărit și crescut în Turda, a absolvit gimnaziul la Școala generală nr 1, Turda, actuala „Teodor Murășanu”, apoi Liceul Industrial nr 2 Turda, actual Colegiul Tehnic „Dr Ioan Rațiu”. Are două fiice, Antonia Teodora și Flavia Alexandra. După liceu și stagiul militar, a fost mecanic mașini și utilaje în fabrica de ciment Turda (CLMR), timp în care a fost dansator de dansuri populare și actor amator la clubul intreprinderii, a absolvit Școala Populară de Artă Cluj Napoca, actorie, apoi a devenit (prin concurs) actor profesionist în 1990 la Teatrul de Stat Turda (pe vremea aceea).
A urmat o carieră bogată în care a colaborat cu mulți regizori din țară și Republica Moldova, dar spune că adevărata școală de teatru a facut-o sub îndrumarea mentorului său, regizorul Virgil Andrei Vâță, caruia îi poartă o adâncă recunoștință și pios omagiu, iar înainte ca acesta să se stingă, aproape a terminat de realizat un film de lung metraj intitulat „Bulă, om cu bicicletă”, în care Cornel a jucat rolul principal. O perioadă de patru ani a colaborat și cu TVR 1 și Antena 1, într-o emisiune de divertisment intitulată „Știrile de Sâmbăta Asta” (TVR 1), apoi  „Canalul de Știri” (Antena 1). A jucat în teleplay-ul de televiziune „Meșterul Manole”, sub regia regretatei Olimpia Arghir, alături de Dorel Vișan, Marius Bodochi, Gheorghe Nuțescu. O perioadă de opt ani a coordonat Atelierul de Teatru Ion Rațiu din cadrul Fundației Rațiu pentru Democrație, atelier destinat tuturor categoriilor de vârstă, dar câțiva tineri talentați pregătiți acolo, sunt acum elevi, studenți sau au absolvit instituții de profil. Inainte să revină la Teatrul Aureliu Manea în 2017, a colaborat doi ani cu Teatrul de Nord Satu Mare, unde spune că s-a simțit ca acasă la Turda.
Are un respect deosebit pentru sat și oamenii care muncesc pământul. Îi place să iasă în natură, să călărească, muzica rock, iar trupa favorită Bon Jovi. Spune că nu i-ar fi plăcut un serviciu în care trebuie să faci același lucru zi de zi. Pe lângă cele de profil, îi plac cărțile de dezvoltare personală, motivație și leadership, cărți care, spune că l-au ajutat să coordoneze și să conducă atelierul de teatru. Îi sunt mai la îndemână rolurile comice, dar adevărata provocare i-o dau rolurile de compoziție.
Îi plac spectacolele pentru copii, în care, spune că se poate juca și interacționa cu ei, dar în același timp copiii sunt un public care “te taxează” dacă nu ești sincer și dacă nu știi să-i fascinezi. Se adaptează ușor oriunde, îi place să călătorească, să cunoască oameni noi, iar motto-ul preferat este “Cum te văd ceilalți, nu e important. Cum te vezi tu însuți înseamnă totul!”