OMUL SFINȚEȘTE LOCUL

 

Trei dintre spectacolele producții proprii ale Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, demne de interes, încă se bucură de succes si notorietate, chiar si acum după câteva luni de la turneul de promovare susținut la București.

„Trix Show” (scenariul și regia Mihai Gruia Sandu), „Ultima haltă în Paradis” (regia Andrei Mihalache) și „Visul unei nopți de vară” (regia Muriel Manea) sunt spectacolele producții proprii care au reusit să umple sălile din Bucuresti.

Despre aceste spectacole s-a vorbit mult în presa de specialitate pentru că Teatrul “Aureliu Manea” din Turda a prezentat în Capitală o microstagiune, cu bună inițiativă de promovare a capacităților pe care le deține în prezent.

– ”Revista de cultură teatrală editată de Fundația Culturală “Camil Petrescu”, “TEATRUL AZI” a dedicat câteva pagini importante spectacolelor noastre, iar cu acest lucru ne mândrim. Nu rămâne decât să ne bucurăm că în cele patru zile am dovedit că dispunem de o echipă capabilă de performanțe teatrale. Vom munci să arătăm că actorii teatrului din Turda merită să joace pe marile scene ale lumii și că la Turda se face teatru de bună calitate” – a spus Catalin Grigoras manager al teatrului din Turda.

Spicuind din cronicile publicate în perioada ce a precedat turneul se pot reține câteva lucruri subliniate de critici de specialitate.

Ultima haltă în Paradis a însemnat prima iesire la public pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din București, a unei piese scrise de Valentin Nicolau si, totodată, prima întâlnire a trupei turdene cu publicul, în acest Teatru. Dincolo de aportul de bază al dramaturgului si regizorului, succesul se datorează mult si interpreților. Este un spectacol care a dat valoare trupei turdene – asta au spus criticii si jurnalistii prezenți la microstagiunea teatrului.

Oana Medrea în revista TEATRUL AZI ne împărtășește că: Valențele textului lui Valentin Nicolau sunt puse în valoare într-o versiune plină de prospețime, ritmată, bine condusă actoricește și regizoral.

                Trix Show este un spectacol recomandat cu aprobarea Casei Regale a Păcălicilor de pretutindeni! Este un spectacol nonverbal care se poate juca în spații neconvenționale. Un gen de teatru dificil, cu rădăcini și mijloace în Commedia dell’Arte și inspirație în fantasticul folclor românesc, astfel că aceste corespondențe sunt împinse până la identitate: Arlechino – PăcalăBrighelh – TândalăColombina – PăcălițaDottore – Judele burtos etc.

Criticul de teatru Ileana Lucaciu despre spectacolul TRIX SHOW spunea pe blogul personal că: Toți cei din distribuție sunt senzaționali și numele lor trebuie reținute, iar Nicolae Prelipceanu în revista Teatrul Azi încheia cronica despre Trix Show: ”… o demonstrație a valorii spectacolului și a celor care îl jucau”

                Încheierea turneului a pus în scenă Visul unei nopți de vară, celebra piesă a lui Shakespeare si o asumare a fiicei regretatului Aureliu Manea, Muriel Manea Jakab de a monta acest spectacol. Un spectacol în care trupa de actori a teatrului turdean a jucat în premieră  cu sala plină la Teatrul de Comedie din București. Teatrul din Turda nu a mai fusese într-un turneu la București din anii 70 -80.

In revista Taifasuri Mircea M. Ionescu remarca valoarea trupei de actori, iar în revista Luceafărul de dimineață DANA POCEA titra: “Ce se petrece la Turda confirmă că managerul Cătălin Grigoraș aparține categoriei de oameni care sfințesc locul. De partea lui e și norocul de a fi sprijinit de un primar și un consiliu municipal care nu întorc spatele teatrului.”

“O mască râde… o mască plânge” este motto-ul care te întâmpină la intrarea în clădirea teatrului. Teatrul înseamnă speranța într-o lume mai bună, într-o lume așa cum și-o dorește fiecare.” a spus Sanziana Staicu PR al teatrului

 

Sanziana Staicu – PR TAMT

0264/311952