BACANTELE (fără mască) – FITT2021

26 June 2021 Ora 21:30

Festival

BACANTELE (fără mască), după Euripide

Rescriere de Maria Manolescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Costume: Cristina Milea

Decor: Răzvan Chendrean

Coregrafia: Roxana Fânață

Muzica: Cári Tibor

Asistent regie: Tudor Dreve

Distribuția:

Puternicul DionysosAndrei Stan

Tânăra DionysosRaluca Mara

Lucrătoarea sexuală DionysosCrina Andriucă

Bahicul DionysosRomul Moruțan

Dionysos-mascăIoana Cheregi

PentheuCătălin Mareș

AgaveCarmen Frățilă

CadmusCiprian Vultur

ThiresiasTibor Székely

JandarmAndrei Gîjulete

BacanteleRoxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But, Yvette Princz

Muzică liveStike Molnar

Regia tehnică: Cristian Rudăreanu

Sufleur: Yvette Princz

Sunet: Vlad Giurge

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

_________________________

Dacă zeul Dionysos s-ar naște din nou, adică a treia oară, în vremurile noastre, sub ce formă ni s-ar arăta? Și cum s-ar răzbuna, de data aceasta, pe familia de la putere care-i tratează cu dispreț menadele muncite și dezamăgite de autorități? Bacantele (fără mască) e o rescriere unu la unu a Bacantelor lui Euripide, în vremuri pandemice, cu tot cu protestele lor cu, fără, și anti-mască. (Maria Manolescu)

_________________________

Ce timp mai potrivit pentru coborârea unui zeu printre oameni, decât vremurile tulburi de acum?

Bacantele (fără mască) este o rescriere modernă a piesei lui Euripide, Maria Manolescu reușind să transpună în prezent acest text antic. Efervescența tragediei lui Euripide este prezentată cu ajutorul adeptelor lui Dionysos (bacantele), dar și prin ambiguitatea originii lui Dionysos, om sau zeu.

Plasată într-o piață publică, acțiunea îl relevă pe Dyonisos sub mai multe tipologii umane (puternicul, tânăra, bahicul, masca și lucrătoarea sexuală),  iar haosul creat printre cei prezenți este cu precădere menit să dezvăluie cele mai des întâlnite forme de alegere pe care le are la îndemână societatea modernă.

Dyonisos se joacă cu mintea celor prezenți, care nu mai sunt în stare să gândească pentru sine, îi ademenește cu idealuri, cu tertipuri, cu alcool, cu tot ce are la îndemână. Tensiunile cresc pe măsură ce în piața publică ia amploare un protest anti-mască, momentul ideal pentru ca Dyonisos, cățărat pe suferința și nemulțumirea maselor, să conducă acțiunea spre un deznodământ tragic.

Bacantele redau succesiv, vocea diasporei române și vocile anti-mască. Totul se întrepătrunde pentru a te duce cu gândul la evenimentele recente din România. Fără ca socialul și politicul să fie antagonizate, spectacolul este un prilej de a aduce în discuție, obiectiv și pe cât de detașat posibil, limitele și libertățile vremurilor noastre.

Locație: Pietonala

Preț bilete: 10 lei

Rezervări la tel. 0264 311 952

Vă așteptăm la FITT2021!

Adult 10 Lei Minor 10 Lei Cumpără